Actualitatea ambasadei

Centenarul sărbătorit la Sarajevo

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat la Sarajevo de către Ambasada României în Bosnia și Herțegovina prin prezentarea expoziției de fotografie: „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la încoronarea Suveranilor României Mari”.

Expoziția pusă la dispoziție de Muzeul Național Cotroceni a fost prezentată publicului în cadrul Facultății de Filozofie a Universității din Sarajevo în perioada 19-23.11.2018. Vernisajul expoziției a avut loc la data de 19.11.2018, fiind precedat de o întâlnire între ambasadorul României, doamna Dana-Manuela Constantinescu și decanul Facultății de Filosofie, domnul Muhamed Dzelilovic, context în care au fost abordate oportunitățile de cooperare academică și culturală dintre instituția de învățământ bosniacă și instituții similare din România. La vernisaj au luat parte printre alții, ministrul asistent pentru afaceri multilaterale din Ministerul Afacerilor Externe al Bosniei și Herțegovinei, domnul Almir Sahovic, ambasadorul Spaniei la Sarajevo, domnul Jose Maria Valdemoro Gimenez, diplomați, membri ai corpului diplomatic și profesoral, studenți și membri ai comunității românești de pe spațiu.

La 22.11.2018, expozița a fost vizitată și de elevi ai Școlii „Bloom” din Sarajevo, însoțiți de profesorii lor. Și cu această ocazie, Ambasada României a asigurat tinerilor vizitatori un tur ghidat al expoziției.

Expoziția de fotografii este concepută să scoată în evidență evenimentele prin care a fost celebrată Marea Unire în 1918 și 1922, prezentând atât personalitățile istorice, cât și momentele care au definit-o. În centrul acestei expoziţii se află manifestările desfăşurate în Bucureşti, capitala României Moderne şi în Alba Iulia, capitala simbolică a României Mari.

La buna desfășurare a expoziției și-au adus contribuția Centrul de Informare al Delegației Uniunii Europene de la Sarajevo și Galeria de Artă Preporod.

            


FOTOCRONICA

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

„Excelențe, Doamnelor și domnilor, Dragi români, Trăim împreună privilegiul de a fi cei cărora istoria ne-a dat șansa…

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

Au trecut 100 de ani de la momentul în care generația de la 1918 a reușit Marea Unire, iar România sărbătorește acest Centenar ca un …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Sarajevo

29.11.2018

La 27.11.2018, Ambasada României la Sarajevo a organizat recepția de Ziua Națională a României. Evenimentul s-a bucurat de o…

Centenarul sărbătorit la Sarajevo

23.11.2018

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat la Sarajevo de către Ambasada României în Bosnia și Herțegovina prin prezentarea expoziției de …