Actualitatea ambasadei

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

Au trecut 100 de ani de la momentul în care generația de la 1918 a reușit Marea Unire, iar România sărbătorește acest Centenar ca un stat democratic, parte dintr-o structură de alianțe care au făcut-o mai puternică, mai sigură și mai prosperă.

Sărbătorirea Centenarului este cel mai bun moment pentru a ne bucura de reușitele obținute de-a lungul acestui secol, prin implicarea și perseverența tuturor actorilor politici și instituționali, a elitelor culturale și diplomatice, dar și a societății românești. Este momentul să ne amintim că obiectivele naționale pot fi atinse numai atunci când societatea românească găsește puterea de a conlucra, de a-și valorifica resursele consensual și ambiția de a acționa unitar pentru idealuri comune.

La 100 de ani de la Marea Unire, România este de mai bine de 11 ani membru deplin al Uniunii Europene. Este o calitate pe care ne-am dorit-o, pentru care am luptat și care ne-a adus foarte multe beneficii. Cel mai important dintre acestea este apartenența la proiectul european, la o comunitate bazată pe principii și valori pe care le împărtășim deplin.

România este astăzi pregătită să-și asume pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene. Este o misiune cu multiple provocări, dar, înainte de toate, este o oportunitate pentru România de a-și demonstra vocația proeuropeană și de a acționa în continuare ca un partener credibil și solidar. O Uniune prosperă nu poate funcționa fără coeziune. Fundamentul avansării proiectului european constă în asigurarea de către Uniune a coeziunii politice, economice și sociale.

România Centenară va fi implicată deplin în remodelarea viitorului celui mai grandios proiect politic de integrare din istorie – proiectul european. Suntem pregătiți să ne asumăm acest rol și vom demonstra acest lucru pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Urez de Centenar La Mulți Ani tuturor românilor și să aibă încredere în viitorul României și al Europei.

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

„Excelențe, Doamnelor și domnilor, Dragi români, Trăim împreună privilegiul de a fi cei cărora istoria ne-a dat șansa…

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

Au trecut 100 de ani de la momentul în care generația de la 1918 a reușit Marea Unire, iar România sărbătorește acest Centenar ca un …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Sarajevo

29.11.2018

La 27.11.2018, Ambasada României la Sarajevo a organizat recepția de Ziua Națională a României. Evenimentul s-a bucurat de o…

Centenarul sărbătorit la Sarajevo

23.11.2018

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat la Sarajevo de către Ambasada României în Bosnia și Herțegovina prin prezentarea expoziției de …