Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Relaţia bilaterală cu Bosnia şi Herţegovina (BiH) se desfăşoară într-un context favorabil. Apartenenţa BiH la spaţiul Balcanilor Occidentali şi perspectiva sa europeană (UE) şi euro – atlantică (NATO) plasează relaţia cu BiH printre priorităţile de politică externă ale României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi BiH au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. BiH a deschis Ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006.

  • Ambasadorul României la Sarajevo: Dana Manuela Constantinescu (15 septembrie 2016).
  • Ambasadorul BiH la Bucureşti: Mile Vasić (15 decembrie 2015).

Vizita preşedintelui României la Sarajevo, la 20 martie 2008, a reprezentat un prilej bun pentru relansarea relaţiilor bilaterale.

Cu prilejul vizitei oficiale a ministrului român de externe la Sarajevo, Teodor Baconschi, la 18 iulie 2010, a fost afirmată necesitatea abordării dialogului bilateral într-o manieră pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice, inter-umane şi la nivelul societăţii civile. A fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două ministere de externe şi Protocolul de modificare a Acordului pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

În martie 2013, a avut loc la Bucureşti vizita oficială a preşedintelui în exerciţiu a Preşedinţiei BiH, Nebojša Radmanović, iar în noiembrie 2013, a avut loc vizita în România a delegaţiei Comitetului pentru politică externă al Camerei Reprezentanţilor din Adunarea Parlamentară a BiH, condusă de preşedintele Mirza Kusljugić, la invitaţia omologului român Laszlo Borbely.

În contextul Preşedinţiei române a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014), la 10 mai 2014, o delegaţie din BiH a participat la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a SEECP de la Bucureşti. Ulterior, la 18 iunie 2014, preşedintele Comisiei de Politică Externă, Mirza Kuslujić şi deputatul Drago Kalabić din Adunarea Parlamentară a BiH au participat la conferinţa Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest, organizată la Bucureşti de Comisia pentru politică externă a Senatului României.

Ca urmare a inundaţiilor devastatoare din BiH (mai 2014), România a acordat ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de 100.000 EURO, iar, după Conferinţa Internaţională a Donatorilor de la Bruxelles (16 iunie 2014), a repartizat BiH alţi 40.000 USD. În perioada noiembrie – decembrie 2014, suma a fost utilizată la reabilitarea unor terenuri de joacă ale unor unităţi preşcolare din localităţile Doboj, Kladanj, Sanski Most şi Samac.

În contextul depunerii cererii oficiale a BIH de candidatură la UE, în februarie 2016, oficialii din BiH au desfășurat mai multe întâlniri, cu scopul de a consolida poziția BIH la Bruxelles, fiind vizaţi europarlamentari, comisari UE, miniştri de externe ai unor ţări membre etc., prilej cu care ministrul de externe al BiH, Igor Crnadak a efectuat o vizită la Bucureşti, în martie 2016, având întâlniri oficiale cu reprezentanţi români de rang înalt şi cu mediul de afaceri.

SIMONA HALEP, CAMPIOANĂ LA WIMBLEDON ÎN 2019

13.07.2019

MUNCĂ, DETERMINARE, PERSEVERENȚĂ și PRECIZIE au fost atributele și calitățile care au asigurat Simonei Halep titlul de campioană…

Participarea la evenimentele de marcare a genocidului de la Srebrenica

11.07.2019

Membrii ambasadei României la Sarajevo au participat la 11 iulie a.c. la serviciul memorial din Centrul Memorial Potocari pentru a marca…

Participarea la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

10.07.2019

Ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc, a participat astăzi, 9 iulie 2019, la Sarajevo, la Summit-ul Procesului de…

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

09.07.2019

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Maria Magdalena Grigore, a participat la 8 iulie 2019, la Sarajevo, la…