Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Relaţia bilaterală cu Bosnia şi Herţegovina (BiH) se desfăşoară într-un context favorabil. Apartenenţa BiH la spaţiul Balcanilor Occidentali şi perspectiva sa europeană (UE) şi euro – atlantică (NATO) plasează relaţia cu BiH printre priorităţile de politică externă ale României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi BiH au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. BiH a deschis Ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006.

  • Ambasadorul României la Sarajevo: Dana Manuela Constantinescu (15 septembrie 2016).
  • Ambasadorul BiH la Bucureşti: Mile Vasić (15 decembrie 2015).

Vizita preşedintelui României la Sarajevo, la 20 martie 2008, a reprezentat un prilej bun pentru relansarea relaţiilor bilaterale.

Cu prilejul vizitei oficiale a ministrului român de externe la Sarajevo, Teodor Baconschi, la 18 iulie 2010, a fost afirmată necesitatea abordării dialogului bilateral într-o manieră pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice, inter-umane şi la nivelul societăţii civile. A fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două ministere de externe şi Protocolul de modificare a Acordului pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

În martie 2013, a avut loc la Bucureşti vizita oficială a preşedintelui în exerciţiu a Preşedinţiei BiH, Nebojša Radmanović, iar în noiembrie 2013, a avut loc vizita în România a delegaţiei Comitetului pentru politică externă al Camerei Reprezentanţilor din Adunarea Parlamentară a BiH, condusă de preşedintele Mirza Kusljugić, la invitaţia omologului român Laszlo Borbely.

În contextul Preşedinţiei române a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014), la 10 mai 2014, o delegaţie din BiH a participat la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a SEECP de la Bucureşti. Ulterior, la 18 iunie 2014, preşedintele Comisiei de Politică Externă, Mirza Kuslujić şi deputatul Drago Kalabić din Adunarea Parlamentară a BiH au participat la conferinţa Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest, organizată la Bucureşti de Comisia pentru politică externă a Senatului României.

Ca urmare a inundaţiilor devastatoare din BiH (mai 2014), România a acordat ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de 100.000 EURO, iar, după Conferinţa Internaţională a Donatorilor de la Bruxelles (16 iunie 2014), a repartizat BiH alţi 40.000 USD. În perioada noiembrie – decembrie 2014, suma a fost utilizată la reabilitarea unor terenuri de joacă ale unor unităţi preşcolare din localităţile Doboj, Kladanj, Sanski Most şi Samac.

În contextul depunerii cererii oficiale a BIH de candidatură la UE, în februarie 2016, oficialii din BiH au desfășurat mai multe întâlniri, cu scopul de a consolida poziția BIH la Bruxelles, fiind vizaţi europarlamentari, comisari UE, miniştri de externe ai unor ţări membre etc., prilej cu care ministrul de externe al BiH, Igor Crnadak a efectuat o vizită la Bucureşti, în martie 2016, având întâlniri oficiale cu reprezentanţi români de rang înalt şi cu mediul de afaceri.

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

„Excelențe, Doamnelor și domnilor, Dragi români, Trăim împreună privilegiul de a fi cei cărora istoria ne-a dat șansa…

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

Au trecut 100 de ani de la momentul în care generația de la 1918 a reușit Marea Unire, iar România sărbătorește acest Centenar ca un …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Sarajevo

29.11.2018

La 27.11.2018, Ambasada României la Sarajevo a organizat recepția de Ziua Națională a României. Evenimentul s-a bucurat de o…

Centenarul sărbătorit la Sarajevo

23.11.2018

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat la Sarajevo de către Ambasada României în Bosnia și Herțegovina prin prezentarea expoziției de …