Comunitatea românească

Despre comunitatea românească

Conform datelor furnizate de autorităţile locale şi a evaluărilor Misiunii cu privire la comunitatea românească din Bosnia şi Herţegovina (BiH), în această ţară se află cca. 100-150 persoane, în marea lor majoritate femei căsătorite cu cetăţeni BiH. În plus, există contingentul românesc al EUFOR, în Baza Butmir şi la Casele LOT EUFOR.

România, cu cei 39 militari prezenţi în cadrul EUFOR se află pe locul cinci în rândul ţărilor contributoare cu trupe în BiH. Contingentul român desfăşoară o gamă variată de misiuni, în funcţie de poziţiile pe care le ocupă în cadrul comandamentului Forţei EUFOR. La Banja Luka şi Cazin, în cadrul LOT-urilor prezente în aceste oraşe, militarii români constituie interfaţa între autorităţile locale şi conducerea EUFOR. Nu în ultimul rând, trebuie menţionaţi experţii pe probleme de aviaţie, care asigură consultanţă pentru Fortele Armate ale BiH. Activitatea militarilor români este apreciată laudativ de la cel mai înalt nivel al EUFOR şi al Ministerului Apărării din BiH.

Comunitatea românească din BiH conţine însă şi aşa numita categorie de „expaţi”, respectiv cetăţeni români angajaţi permanent sau colaboratori temporari ai unor organizaţii internaţionale de renume, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) sau Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) ambele făcând parte din ONU.

Există de asemenea cetăţeni români membri ai unor organizaţii regionale (cum ar fi Consiliul Regional de Cooperare – RCC) cu sediul la Sarajevo, ingineri, arhitecţi, jurişti şi economişti care derulează proiecte UE în Bosnia şi Herţegovina (BiH) sau sunt implicaţi, cu firmele la care îşi desfăşoară activitatea (ex. AECOM, Louis Berger etc.), în mari lucrări de infrastructură din BiH (ex. poduri, viaducte, autostrăzi etc.).

Nu există însă forme de organizare politico-administrativă ale românilor prezenţi în BiH, asociaţii ale comunităţii sau mijloace de comunicare media.

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

„Excelențe, Doamnelor și domnilor, Dragi români, Trăim împreună privilegiul de a fi cei cărora istoria ne-a dat șansa…

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ocazia Zilei Naționale a României

01.12.2018

Au trecut 100 de ani de la momentul în care generația de la 1918 a reușit Marea Unire, iar România sărbătorește acest Centenar ca un …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Sarajevo

29.11.2018

La 27.11.2018, Ambasada României la Sarajevo a organizat recepția de Ziua Națională a României. Evenimentul s-a bucurat de o…

Centenarul sărbătorit la Sarajevo

23.11.2018

Centenarul Marii Uniri a fost celebrat la Sarajevo de către Ambasada României în Bosnia și Herțegovina prin prezentarea expoziției de …